صادرات فرش

فرش ایرانی محصولی نفیس و حاصل هنر دست هنرمندان است. این محصول نفیس و گرانبها می تواند امتیازاتی ویژه را برای کشورمان ایران نیز فراهم نماید. صادرات فرش یکی از همین امتیازها می باشد که می توانیم با استفاده از آن علاوه بر به دست آوردن سود خوب، به اشتغال زایی و اقتصاد کشورمان نیز کمک بسیاری نماییم.

فرش ایرانی

صنعت فرش ایران با ۲ میلیون نفر بافنده به صورت مستقیم و هم چنین با ۸ میلیون نفر به صورت غیر مستقیم در ارتباط است.

علاوه بر همه این موارد، فرش بافی به صورت غیر مستقیم با اقشار آسیب پذیر نیز می تواند در ارتباط باشد؛ زیرا آن ها در کنار شغل اصلی خود به صورت مکمل می توانند از این راه کسب درآمد کنند.

پس می بینیم که توجه به این صنعت می تواند بر اقتصاد کشورمان تاثیر بسیاری داشته باشد. از طرفی در سال های اخیر به دلیل وجود تحریم ها و هم چنین یک سری شرایط دیگر، این صنعت با افول رو به رو شده است. در ادامه این مطبی همراه ما باشید تا دلایل این موضوع را بررسی کنیم .

صادرات فرش ایران

دهه ۷۰ را می توانیم دورانی بنامیم که در آن صادرات فرش در بیش ترین مقدار خود بوده است؛ اما به مرور زمان صادرات فرش دیگر رشد چشم گیری نداشته و حتی کاهش نیز یافته است. در سال های اخیر به دلیل عدم خرید فرش توسط کشورهای خارجی، بسیاری از بافنده ها شغل خود را تغییر داده اند و به صورت کامل شغل و راه درآمدی دیگری را در پیش گرفته اند. به نظر شما این موضوع چه دلایلی می تواند داشته باشد؟

صادرات فرش دستباف

صادرات فرش

کاهش صادرات فرش و دلایل آن

قطعا در این مطلب نمی توانیم تمامی دلایل کاهش صادرات فرش ایران را به صورت کامل بررسی کنیم؛ اما به چند دلیل ان به صورت خلاصه اشاره خواهیم کرد.

کیفیت فرش دستبافت

کیفیت فرش های دست بافت صادراتی به عوامل بسیاری بستگی دارد که مواد اولیه از جمله مهم ترین این عوامل هستند. انتخاب نوع نخ، نحوه رنگ آمیزی نخ، نحوه پایین کشی، حتی نحوه ارسال و آموزش نحوه نگهداری نیز می تواند بر کیفیت فرش دستبافت ایرانی بسیار موثر باشد. به طور مثال فرش دستبافت ایرانی اصیل،  به وسیله نخ هایی بافته می شود که به روش طبیعی رنگ شده اند. این نخ ها اگرچه با نخ های مصنوعی قابل مقایسه نیستند؛‌اما یکی از معایب آن ها این است که به راحتی در هم آمیخته شده و رنگ پس می دهند. این موضوع باید به صورت کامل به خریداران خارجی توضیح داده و نحوه شستشو فرش ها نیز به آن ها آموزش داده شود؛ زیرا اگر این کار انجام نشود، آن ها این موضوع را دلیل بر بی کیفیتی فرش ایرانی اصلی می دانند.

بازار هدف

قبل از شروع به هر گونه فعالیت تجاری، ابتدا باید بازار هدف مشخص شود. بازار هدف در واقع مکانی است که محصول در آن به فروش می رسد و برای به فروش رسیدن محصول نیز، باید بازار هدف را خوب بشناسیم. اگر بازار هدف را خوب نشناسیم، یعنی مشتریان را نشناخته ایم و در نتیجه کالایی مغایر با سلایق آن ها تولید کرده ایم که هیچ گاه نیز به فروش نمی رسد. به طور مثال تصور کنید تاجری قصد دارد کالاهای تولیدی خود را تنها در کشورآلمان به فروش برساند. مردمان این کشور برای خرید فرش به دنبال طرح های خلوت و ساده هستند و به همین دلیل فرش های با طرح های خلوت برای آن ها تولید می شود؛ اما اگر این تاجر از این موضوع خبر نداشته باشد، فرش هایی شلوغ تولید کرده و هیچ گاه فروشی را در این کشور نخواهد داشت. پس قبل از هر کاری ابتدا بازار هدف را مشخص کرده و آن را به خوبی بشناسید تا بتوانید فروشی بهتر داشته باشید.

رقیبان

رقیبان همیشه و در تمامی عرصه ها حضور دارند، برای موفقیت در برابر رقیبان باید آن ها را تحلیل کنیم و نقاط قوت و ضعف آن ها را به دست آوریم. صنعت فرش نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید برای موفقیت در آن بتوانیم، رقیبان خود را آنالیز کنیم. کشورهای چین و هند در چند سال اخیر به رقیبان جدی برای صنعت فرش ایران تبدیل شده اند و حتی دیده می شود که در بسیاری از موارد اقدام به کپی برداری از فرش های کاشان نموده اند. البته اگرچه آن ها می توانند الگوها و طرح های ظاهری فرش ایران را کپی برداری کنند؛ اما هیچ گاه قادر به تولید فرشی با کیفیت فرش ایرانی نیستند. به طور مثال نخ فرش های ایرانی اصلا قابل مقایسه با نخ های فرش های چینی و هندی نیست. در این میان وظیفه تاجران اطلاع رسانی و تبلیغ ویژگی های متمایز فرش های ایرانی است. به صورتی که خریدار بداند با خرید فرش ایرانی، محصولی کاملا متمایز در طرح و هم چنین کیفیت و مواد اولیه را خریداری خواهد کرد.( این یعنی استفاده از نقاط ضعف رقیب)

بررسی سلایق کشورهای مختلف در حوزه فرش می تواند برای تاجران فرش بسیار مفید می باشد؛ زیرا یکی از ارکان شناخت بازارهدف، شناخت سلایق مشتریان می باشد. حال در ادامه به سلایق برخی از کشور در خصوص فرش اشاره خواهیم کرد.

فرانسه کشوری است که در سال ۱۹۹۹ حدود ۸۴۲۱۲۷ متر مربع واردات فرش از ایران داشته است.ایرانبا 312283 مترمربع،هندوستانبا 138722 مترمربع،نپال 11765 مترمربع،پاکستانبا 267305 مترمربع،چینبا 45788 مترمربعوترکیهبا 35906 مترمربعازجملهصادرکنندگانفرشدستبافبهاینکشوربودهاند. از آن جایی که قیمت برای مردم این کشور مهم است، در سال های اخیر صادرات ما به فرانسه کاهش محسوسی داشته؛ زیرا محصولات چینی با قیمت بسیار پایین تر در اختیار آن ها قرار می گیرد. مردم فرانسه به داشتن فرش هایی با رنگ های روشن و شاد بسیار علاقه مند هستند، البته ذکر این نکته نیز ضروری است که در برخی مناطق این کشور رنگ های مات بیش تر مورد توجه می باشد. از حیث طرح، قالیچه های اصیل بلوچ، ماهی در بیرجند و نقوش قشقایی بیش تر مورد توجه مردمان این کشور می باشد. اگر قصد فرستادن فرش به فرانسه را دارید، توجه داشته باشید که مردم این کشور از فرش های حداکثر ۶ متری استفاده می کنند. از جهت مواد اولیه لازم است بدانید استفاده از استفادهازموادرنگرزیطبیعیوپشملرستانیباعثموفقیتدراینبازارخواهدبوداگرچهدرظاهرامرممکناستبرایشانچندانمهمنباشدولیدردرازمدتموثراست. تولیدکنندگانوصادرکنندگانفرشخراسانباتوجهبهامکانبافتفرشها 25 تا 35 رجیمناسبدراقصینقاطاستانمیتوانندبخشقابلتوجهیازنیازهایمردماینکشوربهخصوصباطرحهایبلوچوافشانترنجوماهیدرهم (هراتی) وترکمنوخشتیوبالاخرهنایینزمینهخلوتراتامیننمایند.

انگلستان

برای مردم انگلستان نیز قیمت مهم می باشد.

از نظر رنگ بندی می توان گفت به رنگ های خاصی علاقه ندارند؛ اما  برای آن ها مهم است که از رنگ های هماهنگ با پرده و مبل خود، برای فرش نیز استفاده کنند. طرحهایاصیلقشقاییوکردستانبالاخصبیجاروگلفرنگوبلوچواصفهانوقموتبریزوزیرخاکیکاشمروافشانمشهدوهمدانوبالاخصطرحهایخلوتشیرازیرادوستدارند.فرشهایکوچکپارچهومتوسطشاملقالیچهوکنارهوپردهایو 2×3 متریو 5/2×2 متریو 7/2×1/3 وبهمقدارکم 4×3 متریو 3×3 متریو 5/3×5/2 متریموردتقاضامیباشد. لازم است بدانید  فرش های عتیقه در این کشور طرفداران بسیاری دارد.

عربستان صعودی

عربستان به عنوان کشور همسایه ما ایران، یکی از مشتریان فرش های دستی نیز محسوب می شود.حدودا ۲ درصد از بازار فرش ایران در اختیار عربستان بوده و حضور تاجران ایرانی در نمایشگاه جده می تواند امتیازات ویژه ای را برای آن ها به ارمغان بیاورد. لازم است بدانید مردم این کشور به رنگ سبز علاقه بسیاری دارند و در ترجیح می دهند فرش هایی با این رنگ را انتخاب کنند. در کشور عربستان طرح های ترنج تبریز و فرش های سجاده ای که دارای نقوش هندسی هستند، طرفدار دارد. اگر قصد فروش فرش به عربستان را دارید، به شما پیشنهاد می کنیم از ابریشم و کرک در فرش های خود استفاده نمایید. خریداران عرب تنها خواستار فرش هایی با رنگ های طبیعی هستند و این موضوع نیز باید مورد توجه تاجران قرار بگیرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --