معرفی اینکوترمز و بررسی هدف و قلمرو آن

ما در مقالات قبلی اینکوترمز را معرفی کردیم و گفتیم دلیل به وجود آمدن آن چه بود.

حال در این مقاله قصد داریم در رابطه با اینکوترمز بیشتر گفت و گو کنیم و از قلمرو و موضوعات اساسی در اینکوترمز بیشتر بدانیم.

در ادامه با ما همراه باشید.

هدف و قلمرو اینکوترمز

هدف از اینکوترمز ارائه مجموعه ای از مقررات بین المللی برای تفسیر متداولترین اصطلاحات مورد استفاده در تجارت خارجی است. و بدین ترتیب از چندگانگی تفسیر این اصطلاحات در کشورهای مختلف پرهیز می شود یا حداقل تا میزان قابل ملاحضه  ای کاهش مییابد. اغلب طرفین قرارداد از روشهای تجاری مختلف کشور مقابل بی اطلاع هستند. این موضوع می تواند موجب سوء تفاهم اختلاف و دعوی حقوقی و اتلاف وقت و پول ناشی از آنها شود.بنابر مطالب ذکر شده می توان اهداف و کارکردهای زیر را برای اینکوترمز متصور بود.

مشخص کردن مسئولیتهای خریداران و فروشندگان در انجام معاملات 

ایجاد رویه و ظوابط معین در نظام مبادلات بین المللی

برقراری و حاکم نمودن قواعد و قوانینیکسان در محاکم حقوقی

کاهش اختلافات و تنشها بین خریداران و فروشندگان

تسهیل انجام مبادلات بین الملل

موضوعات اساسی مورد بحث در اینکوترمز همانگونه که از مطالب فوق بر می آید اینکوترمز در سه حوزه اساسی به ابهام زدایی می پردازد و سعی میکند سهم طرفین معامله(خریدار و فروشنده) در هر حوزه را به صورتی واضح مشخص و معین نماید. این سه حوزه اساسی عبارتند از هزینه ها، تعهدات قراردادی و ریسک ها.

هزینه ها

هزینه ها برای انجام یک معامله بازرگانی بین المللی مراحل متعددی طی می شود و هر مرحله باعث ایجاد هزینه می گردد.

در شکل زیر این فرایند بصورت شماتیک و کاملا ساده نشان داده می شود این شکل کاملا ساده کشیده شده و مراحل زیادی از کار بصورت واضح در آن قابل مشاهده نیست همچون مراحل ترخیص گمرکی در کشور خریدار و فروشنده.اما به هر نحو بعد از توافق خریدار و فروشنده یک سند بین آنها رد میگردد به نام پروفرما که حاوی توافقاتشان می باشد.در صورتی که حجم معامله زیاد باشد و یا بدلایلدیگر ممکن است بین طرفین قرارداد فروش امضاء گردد. بعد از انتخاب دقیق کالا، روش پرداخت و نهایی شدن دیگر توافقات، فروشنده کالا را تهیه و بسته بندی صادراتی می نماید.

امور مربوط به حمل و بازرسی و ترخیص صادراتی انجام می شود و کالا به کشور خریدار ارسال می شود.در کشور مقصد نیز کالا تخلیه و تحویل گمرک گشته و بعد امور مربوط به تهیه و تحویل اسناد انجام شده و کالا با پرداخت حقوق ورودی از گمرک ترخیص میگردد و تا انبار یا محل خریدار حمل می شود.در این جریان معمولا هزینه هایی حادث می شود که لیست آن به همراه توضیح مختصر بعضی موارد قابل مشاهده می باشد.

ریسک یا خطرات

ریسک در بازرگانی بین المللی تجار با چند دسته ریسک از جمله رسک فیزیکی(حمل و نقل)، ریسک ارزی، ریسک سیاسی و ریسک تقاضا یا تجاری روبرو می باشند. موضوع سومی که در اینکوترمز مورد اشاره قرار می گیرد خطرات یا ریسک ناشی از حمل و نقل و آسیب دیدن کالا(ریسک فیزیکی) می باشد.

محل انتقال ریسک ها از فرو شنده به خریدار و در واقع نقطه اصلی تحویل ریسکها تاثیر زیادی بر قرارداد دارد

طرفین می توانند برای پوشش این خطرات کالای موضوع معامله را بیمه نمایند و ریسک خود را در ازاء پرداخت حق بیمه به شرکت بیمه ای منتقل نمایند.

در صورتی که کالا بیمه نباشد و در جریان حمل و نقل بین المللی آسیب ببیندیکی از طرفین که ریسکها را بر عهده داشته متضرر می گردد.این موضوع در گروه های مختلف اینکوترمز مورد بررسی بیشتر قرار خواهد گرفت.

تعهدات قراردادی

خریدار و فروشنده علاوه بر متحمل شدن بخشی از هزینه ها با پذیرشیک شرط خاص از اینکوترمزیک دسته  بصورت کاملا استاندارد در 2222تعهدات و مسئولیت های خاص را نیز می پذیرند.این مسئولیتها در اینکوترمز2000  مورد در جدول زیر بصورت مختصر نشان داده می شود.