گمرک

اگر چه ما در مورد فعالیت ها و وظایف متفاوت گمرک مطالب بسیاری را منتشر کرده ایم؛ اما کم تردر رابطه با گمرک و ماهیت این سازمان صحبت شده است. به همین دلیل در این مطلب تصمیم گرفتیم در رابطه با گمرک، تاریخچه و وظایف این سازمان با شما بیش تر گفت و گو نماییم. در ادامه با ما همراه باشید.

گمرک ایران-سازمان گمرک

گمرک

گمرک چه سازمانی است؟

گمرک سازمانی است دولتی که مسئول انجام وظایف بسیاری می باشد. به طور مثال در این سازمان تمامی قوانین بازرگانی اجرا شده و حقوق ورودی و خروجی دریافت بابت واردات و صادرات کالا دریافت می گردد.

واژه گمرک

این واژه از زبان ترکی گرفته شده و ریشه در کلمه commerce ( تجارت) دارد.

تاریخچه گمرک

شاید شما و بسیاری از افراد دیگر تصور کنید که گمرک سازمانی جدید تاسیس است؛ اما این طور نیست و این سازمان از دوران اشکانیان وجود داشته است. به طور مثال در دوره اشکانیان، از تاجران پس از ورود ابریشم و ادویه هندوستان، حقوق معینی دریافت می شده و در دفاتری مخصوص ثبت می گریده است.
در دوران صفویه نام عوارض گمرکی را فرضیه گذاشته بودند . در سنه ۱۲۷۷ ه‍. ش، برای انجام فعالیت های گمرکی مستشاران بلژیکی استخدام شدند؛ اما پس از استقرار مشروطیت، عنوان وزارت از رئیس هیئت مستشاران بلژیکی سلب شد و اداره کل گمرک تحت نظارت وزارت دارائی قرار گرفت.نخستین تعرفه گمرکی پس از الغای کاپیتولاسیون، تصویب شد و براساس آن دولی که الغای کاپیتولاسیون را به رسمیت شناخته و با ایران قرار داد بسته بود؛ از تعرفه حداقل استفاده کرد و کالاهایی که از سایر کشورها وارد کرد که مشمول پرداخت حداکثر حقوق گمرکی بودند.
سرانجام پس از تغییرات بسیار قانون تعرفه گمرکی در سال 1377 به تصویب رسید. قانون مزبور مشتمل بر ۳۶ ماده و جدول منضم به آن است که مشتمل بر ۲۱ فصل و ۸۶ بخش و ۹۹۱ نوع کالا است. دراین فصول، انواع کالاها به حال ماده اولیه، نیمه ساخته و تمام شده و آماده به مصرف ذکر شده و با رعایت احتیاجات کشور، تولیدات داخلی، تقویت و حمایت صنایع ملی و قوه خرید و میزان نیازمندی طبقه مصرف کننده برای آنها حقوق و عوارض گمرکی وضع گردیده‌است. درآمد اداره گمرک در اولین سال تاسیس (۱۲۷۷ ه‍. ش) جمعاً بالغ بر ده میلیون ریال بود و در سال ۱۳۳۸ ه. ش. به بیش از ۹ میلیارد ریال که برابر با یک سوم بودجه کل کشور بود رسید.

وظایف گمرک

• دریافت درآمدهای گمرکی
• نظارت بر اجرای قوانین بازرگانی
• نظارت براجرای الزامات قانونی مانند دریافت مجوزها و….
• نگهداری، تخلیه و انبار داری کالا ها

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *