صادرات ایران
ما در این مطلب قصد داریم در رابطه با صادرات غیر نفتی در ایران با شما صحبت کنیم.
برای درک وضعیت صادرات غیر نفتی در ایران و بهبود وضعیت آن باید با رویکرد جهانی شدن هم راستا شویم که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
صادرات غیر نفتی
همه ما می دانیم که صادرات یکی از فاکتورهای رشد اقتصادی کشورها به حساب می آید و برای جهانی شدن همه کشورها باید به میزان صادرات خود توجه ویژه ای نمایند. از آن جایی که در کشور ما نفت وگاز به مقدار بسیار زیاد وجود دارد، به همین دلیل صادرات مان تک محصولی شده است و هنوز از جایگاه ثابتی برخوردار نشده است.
حال ما در این مطلب قصد داریم ساختار صادرات غیر نفتی کشورمان را بررسی کنیم تا دلیل نوسانات دوره ای آن را بهتر درک کرده باشیم.
در این مطلب هدف اصلی شناسایی عوامل موثر بر صادرات غیرنفتی با توجه به رویکردهای نوین جهانیشدن است.
جهانی شدن چیست
قبل از این که از هماهنگی با پدیده جهانی شدن با شما صحبت کنیم، می خواهیم بدانیم که پدیده جهانی شدن چیست.
لازم است بدانید جهانی شدن می تواند مفاهیم و معانی متفاوتی را داشته باشد. برخی آن را بین المللی شدن، برخی دیگر غربی شدن و برخی آن را به نام آزاد سازی معرفی می کنند.
به صورت کلی می توان تعریف ذیل را از جهانی شدن ارائه داد:
جهانیشدن اقتصاد، فرایند ادغام اقتصادهای ملی در یک اقتصاد فراگیر جهانی است،که در آن عوامل تولید (نیروی کار و سرمایه) تکنولوژی و اطلاعات، آزادانه از مرزهای جغرافیایی عبور میکند و محصولات تولیدی (اعم از کالاو خدمات) نیز آزادنه به بازارهای مختلف وارد میشود. از مشخصههای اصلی این فرآیند اتکای بیشتر به نظام بازار، خصوصیسازی و آزادسازی در ابعاد مختلف آن اعم از آزادسازی تجاری، بازارهای مالی و سرمایهگذاری مستقیم خارجی می باشد.
شاخص های جهانی شدن
الف) شاخص باز بودن تجارت یکی از شاخص هایی است که با استفاده از آن می توانیم جهانی شدن را اندازه بگیریم.
این شاخص از نسبت صادرات و واردات به تولید ناخالص داخلی به دست می آید.
ب) شاخص ادغام تجاری
این شاخص نشاندهنده درجه ادغام تجارت بینالملل، تجارت درون صنعت و تجارت درون یک بخش است.
این شاخص عددی بین 0 و 1 را تولید می کند که صفر نشاندهنده عدم وجود تجارت درونبخشی و یک بیانگر تجارت کامل درونبخشی است.
ساختار صادرات غیر نفتی
در سال های اخیر بیش تر ارزهای خارجی که به ایران وارد شده، حاصل از تجارت نفت بوده است و به دلیل نوسانات آن، اقتصاد کشورمان دچار بحران شده است.
آمار صادرات غیر نفتی ایران به شرح زیر می باشد:
نتایج به دست آمده از تحقیقات انجام شده
نتایج تحقیقات دانش مندان نشان می دهد برای سرعت بخشیدن به صادرات غیر نفتی، باید به ماهیت ساختار موجود آن و ایجاد تحول ساختاری در حوزه صادرات توجه کرد.
سیاست گذاران باید با ملحق شدن به سازمان تجارت جهانی و مقررات زدایی و کاهش تعرفه ها، موانع موجود در واردات را به حداقل برسانند. در مورد متغیرهای نرخ ارز و نرخ تورم می توانیم بگوییم، در کوتاه مدت اثری بر صادرات غیر نفتی نخواهند داشت؛ اما نرخ ارز در بلندمدت دارای تاثیر مثبت و نرخ تورم دارای تاثیر منفی میباشد.
برچسب های مرتبط
آمار واردات و صادرات ،
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.